Anja Urbanc, konservatorka-restavratorka

ODZIVI

DELO,

15.6.2019:

Kavarna Evropa se je vrnila kot bankarna Evropa

… Ob prenovi so restavrirali tudi kapitela, stilizirana zaključna dela stebrov, ki poslej nosita prvotni odtenek zlate barve, poleg tega se je arhitektka odločila rob stropa okrasiti s štukaturami, zelo podobnimi prvotnim.

DELO IN DOM,

11.06.2019:

KAVARNA Z BANKO

Na križišču med današnjima Gosposvetsko in Slovensko cesto so leta 1869 zgradili Tavčarjevo palačo s hotelom in restavracijo. Stavbo je leta 1887 zasnoval dunajski arhitekt Carl Tietz, zgrajena pa je bila v dveh letih. (…)

URBANO ŽIVLJENJE,

11.06.2019: 

SPARKASSE KAVARNA  – KAVARNA ZDRUŽENA Z BANKO

Prenovljena kavarna Evropa je kombinacija nežnih lesenih detajlov in enostavnih linij pušča prostoru, da diha. Sončna svetloba obliva prostor skozi velika okna, skozi katera je tudi danes mogoče opazovati mestni vrvež kot nekdaj. (…)

 

DELO,

07.10.2018:

DEDIŠČINO ČOLNARJEV SO OBUDILI OD MRTVIH

Litija – V le treh mesecih je litijski mestni skupnosti uspelo zgraditi repliko kapelice v neposredni bližini starega objekta, ki mu je usoda namenila večdesetletno propadanje. Še preden so staro kapelico odstranili, so njeno notranjost temeljito pregledali strokovnjaki zavoda za varstvo kulturne dediščine in odkrili freske, ki so bile dolga desetletja očem skrite. Vsem na očeh pa je več desetletij propadala kapelica, in ko je bil ta skoraj 400 let stari objekt tik pred tem, da se zaradi dotrajanosti sesuje sam vase, je litijska mestna skupnost vendarle pozvala zavod za varstvo kulturne dediščine, ki je po temeljitem pregledu ugotovil, da se v njej skrivajo…

SLOVENSKE NOVICE,

06.10.2018:

ZAKRITE POSLIKAVE SPET NA OGLED

V teh dneh se zaključujejo konservatorsko-restavratorska dela v novozgrajeni repliki kapelice v Litiji. Gre za poseben projekt rekonstrukcije in priprave natančne kopije skoraj 200 let starih poslikav in napisa, ki so bili že nekaj desetletij po nastanku prekriti z beleži, našli pa so jih tik pred rušitvijo objekta.

DELO, 08.06.2018: Arheologi na Gosposvetski odkrili več kot 300 rimskih grobov in največjo koncetracijo sarkofagov.

OBČAN,

julij 2018:

Poletna muzejska
noč 2018:
Vsako leto se tretjo soboto v juniju po Sloveniji na desetine muzejev in galerij pridruži skupnemu projektu z imenom
Poletna muzejska noč. Na ta dan oz. večer ustanove za obiskovalce pripravijo brezplačne, pestre kulturne programe, kjer jim skušajo približati lokalno in nacionalno kulturno dediščino…

OBČAN,

junij 2018:

Po dolgih letih in številnih načrtih bo končno uslišana želja številnih Litijanov – ponovno bo oživela »Litijska kapelica«. Sicer ne »in situ«, pač pa bo njena kopija postavljena
cca. 15m proti zahodu…

ONA PLUS, 05.12.2017:
VRELEC, NOVEMBER 2017

DATUM 17.11.2017:

RADIO SLOVENIJA,

DRUGA JUTRANJA KRONIKA,

začetek: 14 min 40 sekund

RTV SLO1,
slovenska kronika:

RESTAVRIRANE FRESKE V HUDIČEVEM TURNU

Datum: 16. nov. 2017

PRIMUS, 14.11.2017:

Hudičev turn, Soteska – oktobra 2017 so bila končana obnovitvena dela stenskih poslikav v tristo let starem paviljonu v Soteski, imenovanem tudi prostor zabave in pregrešnega užitka, sicer pa je izjemno akustičen prostor danes kulturni hram za koncerte in likovne razstave, ki vas odpeljejo v vesolje srednjeveške ali moderne glasbe ter likovne ustvarjalnosti. 

Konec 17. stoletja je dal grof Jurij Žiga Gallenberg poleg gradu Soteska postaviti velik sodoben baročni vrt. Osrednji objekt vrta je bil zidan paviljon, do katerega je steza vodila skozi tri, v osi postavljene, kamnite portale. Kasneje so lastništvo gradu prevzeli knezi Auerspergi in v njihovi lasti je ostal vse do konca druge svetovne vojne, ko je bil grad požgan, v vrtnem paviljonu pa so uredili stanovanja. Danes paviljon, imenovan Hudičev turn, priča o izjemnem sijaju gradu, ki ga je Valvasor v Slavi vojvodine Kranjske opisal kot enega najlepših gradov na Kranjskem.

Notranjost Hudičevega turna je v celoti poslikana s prizori gozda, lova in antične mitologije. Avtorstvo poslikav pripisujejo nizozemskemu slikarju Almanachu, ki je del svojega življenja preživel tudi na Slovenskem in pri nas ustvaril več izjemnih umetnin. Poleg poslikave v Hudičevem turnu je poslikal še strop Celjske grofije (Celjski strop), dvorca Iški turn in Bokalce ter strop frančiškanske obednice. Almanach, ki velja za mojstra iluzionističnega slikarstva in najpomembnejšega slikarja 17.stoletja pri nas, je v Hudičevem turnu na stene obokanega pritličja naslikal gozd z motivi divjih živali  in lovci, ter štiri vodnjake in bogato okrašene kamnite portal (…)

DELO, 04.11.2017:

Dolenjske Toplice – Precej dela so imeli restavratorji pri obnovi dotrajanih poslikav v znamenitem Hudičevem turnu v Soteski pri Dolenjskih Toplicah, saj jih je zob časa v tristo letih dodobra načel. Umetnine v pritličju objekta že kažejo podobe, kakršne je ustvaril znameniti nizozemski slikar Almanach.

Zaradi doslej slabo vzdrževanega vrtnega paviljona v obliki štiriperesne deteljice, ki ga je konec 17. stoletja zgradil grof Jurij Žiga Gallenberg, in njegove neprimerne rabe v preteklosti, saj so v njem po vojni uredili celo stanovanja, je v Hudičevem turnu na stenskih poslikavah nastala velika škoda. Še posebno uničene so bile slikarske mojstrovine v pritličju, kjer se je zaradi izjemno visoke kapilarne vlage na površini poslikav naložila debela plast umazanije, solitrov, plesni in mikroorganizmov, ponekod je bila površina prekrita celo s sigo – tanko plastjo kalcijevega karbonata.

Skriti prizori pod umazanijo

Topliška občina je v sodelovanju z novomeško območno enoto zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD) najprej odpravila vzroke …

 

 

Vaš Kanal, 26. 10. 2017
SOTESKA – Grof Jurij Žiga Gallenberg je dal konec 17. stoletja poleg gradu Soteska postaviti velik sodoben baročni vrt, katerega osrednji objekt je bil zidan paviljon, ki je danes znan pod imenom Hudičev turn. (več:)

MMC, RTV SLO, 30.10.2017:

Po letu dni predanega dela restavratorji očistili freske Hudičevega turna

Poslikave iz Almanachovega kroga
30. oktober 2017 ob 18:28
Dolenjske Toplice – MMC RTV SLO, STA

Upodobitve gozda, lova in mitoloških figur, s katerimi so v 17. stoletju poslikali Hudičev turn v Soteski, so spet zasijale v prvotni barvitosti. Potem ko so v stoletjih freske skoraj popolnoma prekrili nesnaga, plesen in mikroorganizmi, so jih zdaj restavratorji očistili večstoletnih sledi.

Gre za pomemben spomenik slikarske dejavnosti na tem območju, saj freske pripisujejo delovnemu krogu nizozemskega slikarka Almanacha. Paviljon je del večjega grajskega kompleksa, ki ga je v Janez Vajkard Valvazor v svoji Slavi vojvodine Kranjske hvalil kot enega najlepših gradov na Kranjskem…

Slovenske novice, 23.10.2017:

VRELEC, oktober 2017:

DOLENJSKI LIST, 23.10.2017:

Freske v Hudičevem turnu s svežo podobo znova navdušujejo

 23.10.2017 | 17:25
 Soteska – Občina Dolenjske Toplice je v sodelovanju z novomeško Območno enoto Zavoda za varstvo kulturne dediščine že lani začela s prenovo Hudičevega turna, slikovitega vrtnega paviljona nekdanjega baročnega grajskega parka ob razvalinah gradu Soteska. Gre za edini zidan vrtni paviljon v Sloveniji, varovan kot kulturni spomenik lokalnega pomena.
 Notranjost Hudičevega turna je bogato poslikana. Na stenah obokanega pritličja se prizori gozda in lova izmenjujejo z motivi vodnjakov in kamnitih portalov, vrh katerih …
 

TV ambienti

V oddaji Ambienti: Izvedeli boste kako pridobiti subvencije za obnovo večstanovanjskih stavb, si ogledali stanovanje opremljeno s starim originalnim pohištvom in moderno hišo, ki jo obdaja geometrijsko zasnovan vrt. 
Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad

VRELEC, avgust 2017:

DELO, 26.9.2014:

Predsednik Türk v Gornji Radgoni odprl Dom penin

Gornja Radgona – Predsednik države Danilo Türk je v Gornji Radgoni odprl Dom penin podjetja Radgonske gorice.

V prenovljeni in spomeniško zaščiteni zgodovinski stavbi iz 17. stoletja, skozi katero je vhod v za turistične oglede urejene kleti Pod rimskim kolesom in Pod slapom, bodo prodajalna radgonskih vin in penin in prostori za degustacije.